HNS provodi UEFA Disney program i u Osijeku

HNS provodi UEFA Disney program i u Osijeku

ŽNK Osijek sudjeluje u projektu UEFA Playmakers za promociju ženskog nogometa koji je nastao u suradnji između UEFA-e i Disneyja te kojeg Hrvatski nogometni savez od 1. ožujka uvodi u Hrvatsku. 

Program je namijenjen djevojčicama u dobi od 5 do 8 godina te je prilagođen i onima koje nikada prije nisu igrale nogomet ili sudjelovale u nekom sportu.

U Hrvatskoj će se program provoditi kroz 2022. i 2023. godinu, te će ukupno biti organizirana četiri njegova izdanja. Svako izdanje programa sastojat će se od deset treninga, za vrijeme kojih će djevojčice utjeloviti likove iz Disneyjevih najpopularnijih animiranih filmova poput Snježnog kraljevstva i Izbavitelja te učiti temeljne nogometne vještine.

Treninzi će se održavati na terenima i/ili u dvoranama ženskih nogometnih klubova kako bi se djevojčice nakon sudjelovanja u programu UEFA Playmakers mogle priključiti ženskim nogometnim klubovima te nastaviti igrati nogomet. U Osijeku program će se provoditi pod okriljem Nogometne škole Osijek, a voditeljica programa biti će Tamara Androš, inače trenerica najmlađih uzrasta igračica ŽNK Osijek. 

Prvo izdanje programa počinje u ožujku te roditelji već danas mogu prijaviti svoje djevojčice u dobi od 5 do 8 godina za sudjelovanje putem poveznice. Drugo izdanje planirano je za svibanj ove godine, dok će treće i četvrto izdanje biti organizirano u jesen 2022., te u proljeće 2023. godine.

Program stavlja naglasak na učenje kroz igru i glumu – koji je u samom srcu programa UEFA Playmakers – temelji se na znanstvenom istraživanju kojeg je pod pokroviteljstvom Uefe provelo Beckett Sveučilište u Leedsu i koje je pokazalo važnu ulogu zabave i ne-natjecateljskog pristupa u poticanju djevojčica da se prvi put počnu baviti sportom. Program UEFA Playmakers također se temelji na razmjeni znanja između UEFA-e i Engleskog nogometnog saveza, koji već nekoliko godina u suradnji s Disneyjem provodi program „Shooting Stars.“

Glavni cilj programa jest kroz zabavne, ne-natjecateljske treninge ohrabriti djevojčice da se bave nogometom i pružiti im jednostavan način da steknu veće samopouzdanje i sigurnost kada je riječ o sportskim aktivnostima.

Kroz kombinaciju Disneyjevih popularnih priča i likova te akademskih preporuka koje pokazuju pozitivnu ulogu naracije i glume u popularizaciji sporta među djecom, program UEFA Playmakers teži povećati udio djevojčica u Europi koje ispunjavaju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima, koji je trenutačno samo 16%. Ovaj program posebno je važan za HNS i za Hrvatsku zato što je Hrvatska među lošijim članicama Europske unije kada je riječ o udjelu stanovništva koje ispunjava zdravstvene preporuke za fizičku aktivnost, s tim da je postotak žena koje ispunjavaju navedene preporuke posebno nizak.

Ambasador projekta UEFA Playmakers u Hrvatskoj je bivši proslavljeni Vatreni i aktualni trener u hrvatskoj U-19 reprezentacij Niko Kranjčar, koji je ističe važnost igre u poticanju djece na bavljenje sportom: 

"Ovaj program sviđa mi se iz više razloga - veliki sam zaljubljenih u crtiće, pogotovo Disneyjeve, a također sam veliki zaljubljenik u sport i vjerujem kako bi sva djeca trebala imati priliku baviti se sportom. Ova inicijativa odličan je način da djevojčice od najmanje dobi steknu naviku bavljenja sportom kroz igru i zaigranost - koje su, po meni, najbitniji dio sporta", kaže Kranjčar.

FOTO: HNS


Ispis   E-mail