Uefa

Prvi trening UEFA Playmakers by Disney na „Mačkamami“

Na „Mačkamami“ je održan prvi trening u sklopu UEFA Playmakers programa za promociju ženskog nogometa koji je nastao u suradnji između UEFA-e i Disneyja te kojeg Hrvatski nogometni savez od 1. ožujka provodi u Hrvatskoj.

Prve su nogometne korak i vještine ovom prilikom savladale 24 djevojčice pod budnim okom voditeljice programa, trenerice mlađih kategorija ŽNK Osijek, Tamare Androš, instruktorice NŠ Osijek, Branke Juhas i volontera - trenera pionirki ŽNK Osijek, Vanje Kovača i dopredsjednice ŽNK Osijek, Ivane Svaline. Iz gledališta su ih bodrili roditelji, a podršku im je na terenu pružio i glavni instruktor HNS-a, Petar Krpan.

Uz puno smijeha i volje za učenjem nogometne igre, djevojčice su uživale u trčanju između čunjeva, preskakanju ljestvi i zabijanju prvih golova. Igralo se i lovice s loptom, pirili baloni, a po završetku treninga novopečene nogometašice počastile su se slatkišima.

Program je namijenjen djevojčicama u dobi od 5 do 8 godina te je prilagođen i onima koje nikada prije nisu igrale nogomet ili sudjelovale u nekom sportu. U Hrvatskoj će se program provoditi kroz 2022. i 2023. godinu, te će ukupno biti organizirana četiri njegova izdanja. Svako izdanje programa sastojat će se od deset treninga, za vrijeme kojih će djevojčice utjeloviti likove iz Disneyjevih najpopularnijih animiranih filmova poput Snježnog kraljevstva i Izbavitelja te učiti temeljne nogometne vještine.

Uefa
Uefa
Uefa
Sljedeći trening na „Mačkamami“ je na rasporedu u petak, 11. ožujka, a prijaviti svoju djevojčicu možete putem poveznice. Program je besplatan.

UEFA Playmakers by Disney stavlja naglasak na učenje kroz igru i glumu – koji je u samom srcu programa UEFA Playmakers – temelji se na znanstvenom istraživanju kojeg je pod pokroviteljstvom Uefe provelo Beckett Sveučilište u Leedsu i koje je pokazalo važnu ulogu zabave i ne-natjecateljskog pristupa u poticanju djevojčica da se prvi put počnu baviti sportom. Program UEFA Playmakers također se temelji na razmjeni znanja između UEFA-e i Engleskog nogometnog saveza, koji već nekoliko godina u suradnji s Disneyjem provodi program „Shooting Stars.“

Glavni cilj programa jest kroz zabavne, ne-natjecateljske treninge ohrabriti djevojčice da se bave nogometom i pružiti im jednostavan način da steknu veće samopouzdanje i sigurnost kada je riječ o sportskim aktivnostima.

Kroz kombinaciju Disneyjevih popularnih priča i likova te akademskih preporuka koje pokazuju pozitivnu ulogu naracije i glume u popularizaciji sporta među djecom, program UEFA Playmakers teži povećati udio djevojčica u Europi koje ispunjavaju preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima, koji je trenutačno samo 16%. Ovaj program posebno je važan za HNS i za Hrvatsku zato što je Hrvatska među lošijim članicama Europske unije kada je riječ o udjelu stanovništva koje ispunjava zdravstvene preporuke za fizičku aktivnost, s tim da je postotak žena koje ispunjavaju navedene preporuke posebno nizak.

GALERIJA FOTOGRAFIJA


Ispis   E-mail