ŽNK Osijek na EU Sport Forumu i finalist za #BeInclusive nagradu

ŽNK Osijek na EU Sport Forumu i finalist za #BeInclusive nagradu

Kao jedini sportski klub iz Hrvatske, Ženski nogometni klub Osijek bio je sudionik EU Sport Foruma koji se održao 16. i 17. travnja u belgijskom Liégeu. EU Sport Forum glavna je platforma za strukturirani dijalog između Europske komisije i relevantnih sportskih dionika zemalja EU.

Cilj EU Sport Foruma je sagledati napredak postignut u provedbi agende EU-a za sport i tražiti mišljenja o trenutnim i planiranim/mogućim budućim aktivnostima. U ovom kontekstu Forum je kritična inicijativa za stručnjake koji žele odgovoriti na izazove s kojima se svijet sporta suočava.

Na EU Sport Formu Ženski nogometni klub Osijek, na poziv Europske Komisije, predstavljali su predsjednik Ženskog nogometnog kluba Osijek, Bojan Bodražić i tajnica Ženskog nogometnog kluba Osijek, Ivana Svalina.

Skup su otvorili europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Iliana Ivanova; zamjenik ministra-predsjednika Vlade Federacije Valonija-Bruxelles Pierre- Yves Jeholet i član Europskog parlamenta i supredsjedatelj Grupe za sport u Europskom parlamentu, Tomasz Frankowski.Obzirom da je forum bio usredotočen na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. i UEFA Euro 2024., kao govornici su se istaknuli i olimpijac i predsjednik Belgijskog olimpijskog odbora, Jean-Michel Saive, veleposlanik za sport, francusko Ministarstvo za Europu i vanjske poslove, Samuel Ducroquet, te veleposlanica i članica Organizacijskog odbora UEFA Eura 2024., Celia Sasic.

Aktivnosti Foruma obuhvatile su grupne rasprave i panele na visokoj razini u sklopu kojih su se istraživale teme poput borbe protiv dopinga, korupcije, diskriminacije, mobilnosti i mnogih drugih. Sudionici su na ovaj način stekli kvalitetan uvid i razumijevanje načina na koji se sport prilagođava pitanjima gospodarstva, razmjera i inovacija u EU i šire.

U sklopu EU Sport Foruma dodijeljene su i #BeInclusive EU Sport nagrade, priznanja organizacijama čiji rad koristi snagu sporta za poboljšanje socijalne uključenosti skupina u nepovoljnom položaju. Između mnoštva nominiranih projekata iz svih zemalja EU, za #BeInclusive nagradu u kategoriji Budi ravnopravan finalist je bio i Ženski nogometni klub Osijek. I to za projekt Princeze u kopačkama koji je usmjeren ka podizanju svijesti o važnosti ravnopravnosti spolova u sportu.

#BeInclusive EU Sport nagrade promiču inovativne ideje i inicijative među organizacijama i pojedincima diljem Europe, a pobjednički projekti predstavljaju primjer najbolje prakse u području uključivanja i antidiskriminacije. Europska komisija ih jednom godišnje dodjeljuje za prethodnu godinu u tri kategorije: Rušenje barijera u sportu, Budi ravnopravan i Sport za mir.

 


Ispis   E-mail