ŽNK Osijek u finalu za #BeInclusive nagradu Europske komisije

ŽNK Osijek u finalu za #BeInclusive nagradu Europske komisije

Svake godine organizacije čiji rad koristi snagu sporta za poboljšanje socijalne uključenosti skupina u nepovoljnom položaju dobivaju priznanje Europske komisije u okviru #BeInclusive EU Sport Awards.

U 2023., između mnoštva nominiranih projekata iz svih zemalja EU, za #BeInclusive nagradu finalistom je proglašen Ženski nogometni klub Osijek (ŽNK Osijek). I to za projekt "Princeze u kopačkama" koji je usmjeren ka podizanju svijesti o važnosti ravnopravnosti spolova u sportu.

#BeInclusive EU Sport nagrade promiču inovativne ideje i inicijative među organizacijama i pojedincima diljem Europe, a pobjednički projekti predstavljaju primjer najbolje prakse u području uključivanja i anti diskriminacije. Europska komisija ih jednom godišnje dodjeljuje za prethodnu godinu u tri kategorije: Rušenje barijera u sportu, Budi ravnopravan i Sport za mir. Između svih nominiranih projekata, iz svake se kategorije biraju 3 finalista, a pobjednici po kategorijama objavljuju se na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada #BeInclusive. ŽNK Osijek finalist je u kategoriji Budi ravnopravan, te je pozvan na ovogodišnju dodjelu koja će održati 16. travnja u Liègeu (Belgija). Ovo će također biti prilika pred širokim auditorijem predstavnika uvaženih europskih sportskih krovnih organizacija predstaviti rad i uspjehe ŽNK Osijeka, te programa "Princeze u kopačkama".

"Princeze u kopačkama" je cjelovit sportsko-rekreativni program koji za cilj ima pružiti djevojčicama u dobi od 5 do 10 godina mogućnost da se bave nogometom, te podizanje svijesti u društvu kako je nogomet sport za sve. Provođenje programa je započelo u sezoni 2022./2023., a njegova snaga i posebnost ogledaju se u tomu što je u prvoj godini izveden gotovo u potpunosti uz pomoć volontera i jednokratnih donacija. 

-Ponosni smo što je Europska komisija prepoznala rezultate koje je ostvario naš program "Princeze u kopačkama" i potencijal koji ima za nastavak u kontinuitetu. Moram istaknuti da je program nastao potaknut snažnim osjećajem ŽNK Osijek stručnog tima da je vrijeme za promjene u društvu koje će osigurati bolje sutra. U predškolskoj i ranoj školskoj dobi rijetki se odlučuju pružiti priliku svojoj djevojčici da umjesto plesnih papučica obuče kopačke. Smatramo da su razlozi za to predrasude i slaba vidljivost ženskog nogometa.

Pružanjem prilike djevojčicama u dobi od 5 godina na dalje da se bave nogometom i aktivnom komunikacijom ove prilike prema njihovim roditeljima rušimo predrasude i radimo na boljem društvu sutra, za sve nas, rekla je tajnica ŽNK Osijek i koordinatorica projekta Princeze u kopačkama, Ivana Svalina uz napomenu kako su vrijednost programa u drugoj godini provođenja prepoznale institucije i sponzori.

Ivana i njezin mali, ali vrijedni i kreativni tim ljudi svakako zaslužuju pohvale. Posebice jer je bilo potrebno puno volje, truda i energije da bi se realizirao jedan ovakav program. -Kada smo počinjali nije bilo lako. Naprijed nas je gurao samo entuzijazam i želja za promjenom. No, naši su napori prepoznati. Ispred nas je još dug put, ali nas raduje što idemo u dobrom smjeru. Biti u finalu za #BeInclusive nagradu svakako je najbolji pokazatelj da upravo to i činimo. Također bih istaknula i ulogu Grada Osijeka koji nas je prepoznao i to što smo dobili Gradski vrt na korištenje, tako da sada napokon imamo potrebnu infrastrukturu i time privlačimo sve više djevojčica kojima možemo osigurati prave uvjete za treniranje, zaključila je Svalina.


Ispis   E-mail